Ervaringen CCV bij Villa Jongerius

De villa heeft inmiddels een brede groep (vaste) gebruikers. In deze serie vertellen gasten over hun ervaringen bij de villa.

Deze keer een dubbelinterview met Mirjam Prinsen en Miriam Adriaanse, beiden adviseur bij het CCV, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. “We adviseren overheden en private partijen over veiligheids- en leefbaarheidsvraagstukken, zoals preventie, handhaving en regelnaleving.”

CCV OVER VILLA JONGERIUS

We komen graag bij Villa Jongerius voor onze masterclasses over Nalevingscommunicatie en Gedragsbeïnvloeding, 4-daagse trainingen waarin we deelnemers helpen om maatschappelijke problemen op te lossen door gebruik te maken van gedragspsychologische mechanismen of inzichten uit de marketingcommunicatie. De deelnemers komen doorgaans uit het toezicht, bijvoorbeeld vanuit gemeenten, de markttoezichthouders of de rijksinspecties en zijn verantwoordelijk voor heel verschillende onderwerpen”. Mirjam en Miriam vertellen hoe ze in aanraking zijn gekomen met de villa. “Na de verhuizing van het CCV enige jaren geleden fietsten we veel langs de villa en zagen het huis door de restauratie veranderen van totaal vergane glorie in een fascinerend mooie villa. We hebben toen al geïnformeerd naar de mogelijkheden voor onze bijeenkomsten en trainingen ”. Zo gezegd, zo gedaan! Ze vervolgen: “De villa is een heel bijzondere locatie, van binnen en van buiten, we komen er voor zakelijke bijeenkomsten, maar de villa is geen zakelijk pand, het is een voormalig woonhuis en dat merk je ook als je binnenkomt. Dat zit hem in de afwerking van het interieur, de stoffen die gebruikt zijn, het servies, maar ook de schilderijen in de hal van alle familieleden. Ook de ontvangst is altijd heel hartelijk en persoonlijk, je merkt dat de medewerkers van de villa ook heel zuinig en trots zijn op hun huis. We merken ook de nieuwsgierigheid van onze gasten naar het verhaal achter de villa en niets is leuker dan tussendoor een keer een break in te lassen om de geschiedenis van de villa te laten vertellen door een nazaat.

Het grappige is dat vrijwel iedereen onder de indruk is van de architectuur en de visie van Jan Jongerius, behalve als we mensen met een bouwkundige achtergrond in de cursus hebben, die vinden het maar lastig dat niet alle architectonische spelregels zijn gevolgd in de constructie van het pand!” Ze vervolgen: “In onze trainingen wijden we veel aandacht aan beïnvloeding van het onbewuste gedrag en de rol van communicatie. De villa brengt dat mooi in de praktijk: de familiegeschiedenis is een vorm van storytelling waarmee ze veel sympathie oproepen bij de gebruikers.Grappig is bijvoorbeeld hoe de affiniteit van Jan Jongerius met de auto-industrie heeft doorgewerkt in de constructie van zijn woonhuis. We sluiten overigens niet uit dat veel van onze cursisten naderhand ook weer terugkeren bij de villa voor bijeenkomsten die ze zelf organiseren”. De dames benoemen een combinatie van factoren als onderscheidend vermogen van Villa Jongerius.“Centraal in Utrecht met toch een buitengevoel, een niet-zakelijke uitstraling, een persoonlijke behandeling en niet te vergeten een geweldig lekkere keuken. De Thaise kokossoep is onze favoriet!”. De dames vervolgen: “Nu we weten dat het complex gaat uitbreiden met het voormalige kantoor van Jan Jongerius N.V. sluiten we niet uit dat we daar ook gebruik van gaan maken”. Wij zien Mirjam en Miriam graag terug!

Tekst: André Russcher